Moravia: 1934

Erotika és politika, ilyen sorrendben, megfűszerezve egy kis filozófiával, Kleist-i romantikus világfájdalommal és kész is a tökéletes Moravia-regény.
Adott egy sablonosnak tűnő alapsztori: az olasz értelmiségi Capriba utazik, beleszeret egy ott nyaraló német nőbe. Pár nap múlva a nő elutazik és megérkezik az ikertestvére, aki külsőleg épp ugyanolyan, de természete a szöges ellentéte. De az is lehet, hogy csak egy groteszk tréfa az egész... Helyezzük ezt bele a cím által egyértelművé tett korba: 1934-et írunk. Németországot Hitler vezeti, erős az antiszemitizmus és ajánlott belépni a pártba... titkosrendőrségek, provokátorok és besúgók... Ehhez adjuk hozzá a fülszövegen olvasottakat - ugye az 1984-re utal, csak nem a jövőről, hanem a múltról fest ijesztő torzképet. Központi eleme a kétségbeesés és a rituális páros öngyilkosság.
A végeredmény? Számomra túl naturalisztikus leírások, ezt ellensúlyozó gyönyörű képek, izgalmas, de kissé bonyolult cselekmény nagyon sok csavarral. Tehát összességében pozitív, bár én A római lányt jobban szeretem. És tényleg csak ez a két dolog határozná meg az ember sorsát?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

vásárlás

Kovács András Ferenc: Pro Domo