2008 május

31. P. K. Dick: Az ember a fellegvárban
Rossznak gondolod a világot? Látnod kéne a többit!
Ehhez a mottójához méltó ugyan a regény, de egyébként nem tett rám túl mély benyomást... Ilyenkor szoktam azt mondani, hogy ezt a könyvet sajnos én nem értettem meg. Mert ugye Hugo-díjas, meg halomra van dícsérve, kell még nekem ehhez pár év. Most kicsit úgy érzem, mintha belekapott volna mindenbe, aztán félbehagyta volna. Egy kis erkölcs, eszmék, rendszerek, nácizmus, fasizmus, pfujj... egy kis természetfeletti (ötezer éves japán bölcsesség, jóskönyv), egy kis politika és történelem... Félbehagyott, levarratlannak tűnő, nekem így nem sokat jelentő szálak. Az idő valószínűtlensége, a párhuzamos világok, a valóság nem léte Dickre egyébként jellemző, de ezt pl. a Kizökkent időben sokkal jobban ábrázolja. Szóval úgy összességében nekem ez annyira nem tetszett, írt ennél PKD jobbat is.

32. Lemony Snicket: A balszerencse áradása - A baljós kezdet

Nagyon bájos, nagyon angol. Eredeti, kedves humora van, szerethető szereplői és így az első kötet után jónak látszó, bár talán kissé elcsépelt alapsztorija. Köszönöm Mészinek a könyvet, tetszett :)

33. A. és B. Sztrugackij: A hétfő szombaton kezdődik

Mit rejt a titokzatos BOVATKI betűszó? Mi a különleges egy díványban? Milyen az eszményi ember? Mi Janus és a papagáj titka? Mit jelent a kacsalábon forgó váron "A kandúr nem működik" felirat? És minek ehhez az egészhez egy programozó?
Sztrugackijék a változatosság kedvéért zseniálisak. Ugye ők azok, akik a scifit beemelik az irodalomba - a szovjet társadalom kritikáját úgy rejtik el, hogy az egész egyszerűen bájos. Szilveszterkor a tiltás ellenére bejáró, megszállott tudósok, kérvények, szervezetek, ülések... Ráadásként megmutatják, hogy a mese és a tudományos fantasztikum között igazából nem sok különbség van, és persze azt is, hogy meddig szabad elmenni és mire képes az ember.

34. Balzac: Goriot apó
35. Esterházy Péter: Kis Magyar Pornográfia
Teljes súlyával visszahullt ránk a csönd, mely égbolt és csillag.
Nem mondom, hogy tökéletesen és mindent értettem. Sőt, sok olyan volt, amit nem, amivel nem tudtam mit kezdeni. De az első meg a harmadik rész különösen tetszett. Nem is értem, miért riogattak ennyire Esterházyval, olvasni nem nehéz, megérteni meg csak azért, mert nincsenek megfelelő történelmi ismereteim. Sajnos. De igyekszem pótolni.
Szóval úgy egyébként pedig zseniális.

36. Böszörményi Gyula: Villamostangó (másodszor)
A park pontosan olyan rohadt, amilyet el tudsz képzelni. A homokozóban két kiscsaj sütögeti a tortáit. A hintákon, mókusgörgőn, libikókán fürtökben lógnak a kisdugók. De ezek mások, mint te meg Csutka. Üvöltenek, ki tudnák tépni a világ szívét és kötélhúzást játszanának a beleivel. Szerencse, hogy fogalmuk sincs arról, mit keresnek. Később megtudják majd, de addigra remegő görcsbe rándul a kezük, és legfeljebb saját szívüket lesznek képesek kitépni.
Pont ki lehet olvasni a Budapest-Tát buszút alatt. És másodszorra talán még jobb. Szerintem több olyan könyvet kellene írnia Gyulabátyónak, ami nem gyerekeknek szól :)
Egyébként brutális, kegyetlen, hátborzongató és végig kellene bőgni, de azt a buszon nem lehet, mert furcsán néz a bácsi mellettem.

37. Vámos Miklós: Anya csak egy van
A halálnak van humorérzéke.
Sajtófeszten megállapítottam, hogy nekem bizony ez a pasi szimpatikus. Akkor még nem olvastam tőle semmit, mostanra pótoltam. És nem bántam meg, tetszett a könyv. (Ami személyesen nekem pluszban jó, hogy a központozást csak félig hagyja el, tehát nagybetűket nem használ, írásjeleket igen, én is így szoktam és szólt is miatta valaki, hogy ilyet nem lehet, döntsem el, hogy teljesen rendesen írok-e vagy egyáltalán nem.)
Van benne élet és halál szomorkásan mosolyogtatóan, szerelem, szeretet, ilyesmi, meg egész kicsit szájbarágós tanulság a végére.

38. Vámos Miklós: Ha én Bródy volnék

Igazi csemege annak, aki szereti Bródyt (meg Vámost). Még sosem szerettem életrajzot olvasni, ez viszont kifejezetten jó volt. Ami nem tetszett, hogy Szörényit gyakorlatilag úgy állítja be, mintha Bródy nélkül senki lenne, ami lehet egyébként, hogy igaz, de azért nem valószínű. Az utolsó két fejezet sem tetszett, ami színtiszta politika.

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Ehhez most nem tudok hozzászólni, mert nem olvastam ettől a Pöcstől még könyvet. (hehe érted? dick=pöcs)

Wilder
maifosz üzenete…
Legkedvencebb másodunokabátyóm,

tudod, annyira nem értem és nem értékelem az angol szlenget. Azért kösz.

Maf
Esty üzenete…
Kihagytad a Goriot apót...kábé az egyetlent, amit olvastam ezek közül...és nekem nem tetszett, persze itt valószínűleg velem van a baj, mert sajna nem tom értékelni a hosszú tájleírásokat...de pl ugyanabból a korból a Vörös és a fekete az kifejezetten tetszett. Ennyit számít , hogy mi a kötelező olvasmány...
maifosz üzenete…
Nekem a Vörös és fekete volt a kötelező, ami tetszett :) ezt most csak általános műveltségem hiányosságainak betömésére, de tetszett. De annyit csak nem írhatok le valamiről, hogy ja, tetszett :)
P. Á. üzenete…
A balszerencse áradásából film is készült, az is aranyos.
Névtelen üzenete…
Igenigen, az az egy film, amit az osztállyal együtt néztünk, és nekem is tetszett. A többieknek nem...
bukovics üzenete…
Nagyon nem kedvelem Vámost. Mivel ingyen volt, azaz kaptam egy könyvutalványt, én megvettem tőle annó az Utazások Erotikábant, ami egy zavaros, jópofizós regény (??), néhol röhejesbe forduló cselekménnyel.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

vásárlás

Kovács András Ferenc: Pro Domo