Pártatlanság

Azt hiszem, nekem máris elegem van ebből az egészből. Mert az ember mégiscsak emberből van és van véleménye. Sajátja, neki. De ha kérdez, akkor illene úgy kérdezni, hogy az Olvasót, a nagybetűst, mégsem az érdekli igazán, hanem a válasz. Meg mi van, ha a Kérdező rosszul gondolja? Az ember nem tévedhetetlen, a dolgokat nyilván egy bizonyos szemszögből látja és innen nézve neki van igaza. És mindenki más hülye. Most ebben a konkrét helyzetben persze, hogy nekünk van igazunk és mindenki más hülye, de esetleg más helyzetben, meg majd a rendes Életben, ott lehet, hogy az újságíró téved. És akkor agyő pártatlanság. Ez egyébként is egy hülye szó, nem is értem. És mi van akkor, ha a pártatlan ember az Igazság pártján áll? Mert olyan nyilván van, pallosa is van neki, aranyszínű, és tévedhetetlen. Szirtfokon áll egyébként az Igazság, és őt keresik az újságírók, kérdezők és válaszolók, de annyira az orra előtt van mindenkinek, mint a Bazilika, hogy nem látni tőle semmi mást, talán őt magát se, annyira ragyog aranykardján az arany nap...
És mi lenne, ha ilyenkor nem ezen gondolkodnék, mert nem fogok előrébb jutni, hanem legalább az órarendemre ránéznék?

P.S.
Mi az az erkölcs? Mi az a párbaj? Mik a megengedett eszközök benne? És amit az egyik fél használ, használhatja a másik is? Hány ember életébe szabad belegázolni célokért, eszmékért, elvekért, nevekért, pénzért? És ha az egyik oldal belegázol, akkor már a másiknak is szabad?
És ez miért nem teljesen világos, egyértelmű és átlátható?

Megjegyzések

Beaune üzenete…
Látod, ezért lenne belőled valóban jó újságíró. De egy író/költő/művész számára sem elhanyagolandó kérdések ezek. Mindenesetre örülök, hogy vannak körülöttem olyan fiatalok, akik érettebben gondolkodnak, mint sok felnőtt, akinek tanítania-nevelnie kellene őket.:) Na, nem annak örülök, hogy ez utóbbiak nem alkalmasak a feladatukra...
Turul86 üzenete…
Az "élet nagy kérdéseit" neked kell megválaszolnod. Neked kell meghúznod a határaidat és neked kell azokat betartanod. Senki nem teheti meg helyetted pont azért mert ezek a dolgok nem világosak és átláthatóak. Ha azok lennének, az élet is unalmasabb lenne.
maifosz üzenete…
Turul, nem kértem válaszokat :) ismerem a költői kérdés fogalmát ám, használom is... (szvsz egyébként túl gyakran, egy használati utasításba is bele tudom írni, ha éppen olyanom van)

szóval kicsit nyugodtabban már, de dolgozom az ügyön :)
Névtelen üzenete…
Ajjaj, látom téged elkapott a hév(nem az a HÉV). Ezen minden normális intelligens ember elszokott unalmas perceiben merengeni. Ezek általános fogalmak, nem lehet rájuk egységes választ adni. A lényeg, hogy legyen egy értékrended, amihez bármikor bármiben igazodni tudsz. Ez az igazi egyéniség.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

vásárlás

Kovács András Ferenc: Pro Domo