eddig teljesen világos volt minden. most pedig már azt sem értem, hogy a h miért mássalhangzó, amikor mássalhangzó az a hang, aminek a képzésekor a levegő akadályba ütközik, márpedig a hánál egyáltalán semmilyen akadályba nem ütközik a levegő. persze rákérdeztem szemináriumon, de nem lettem meggyőzve, nekem az nem magyarázat, hogy a hangszalagok az akadály, a hangszalagok 10 fokos szögben nyitva vannak, hát hogy lenne az akadály, ha nyitva. ennyi erővel a magánhangzó is mássalhangzó, ott is átmegy a levegő a hangszalagok között, még meg is rezgeti.

(most találtam erről tanulmányt, szerencsére a nyelvészek szerint a helyzet egyáltalán nem ilyen fekete és fehér, hogy magánhangzó és mássalhangzó. és a nyelvészeket is - többek közt - a h gondolkodtatta el.)

Megjegyzések

cs üzenete…
a magánhangzó azé nem magánhangzó, mert magába ejtjük, és ordítani is lehet vele, a mássalhangzókat nemtudjuk olyan hangosan meg hogy ket magánhangzót símán tudunk egymás mellett mondani, de különböző mássalhangzokat magánhangzó nélkül nehezebb
pável üzenete…
micsoda nosztalgia téged olvasni.. igaz én még Budenz Jóska idejében jártam ilyesmikre, de legalább feleleveníted...
ZM üzenete…
Egyes szláv nyelvekben vannak ún. szonor msk-k is - ami azt jelenti pl., hogy szótagképzők.

cs.nek: az ut. mondattal kapcsolatban: az attól (is) függ, mi az anyanyelved. L. zmrzlina - simán kiejtik.
cs üzenete…
zm-nek:lehet ők máshogy hívják (nem mássalhangzónak)-nemtom-, ha megedződött a nyelvük és ontják a grsfhkshzrfdgbvpkztbydsrtwqp-ket.
maifosz üzenete…
ZM: a szonor msh-kat pont ma tanultuk...
agnus üzenete…
nem tudom mondanak-e erre vmi meggőzőbbet v konkrétabbat is, de az is számít, v az inkább, h milyen a disztribúciója, h milyen folyamatokban vesz részt/váltakozásokat mutat (mgh-harmónia, nyúlás, hasonulás, stb), v pl milyen alakú előtte a hat. névelő (vö. a hal vs. *az hal)
Kurucz István üzenete…
Értelmesen (érthetően) is tudtok beszélgetni? :)
maifosz üzenete…
jé már, agnus, meggyőztél! (persze gondolom ez is csak a magyarra igaz, mint a szótagalkotás.)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

vásárlás

Kovács András Ferenc: Pro Domo