úgy érzem magam sajnos, mint akinek kiszívták az agyát a fülén keresztül, és lehúzták a szabóervinben a lefolyón. amúgy ma volt ott egy bácsi a kb. 3 éves kislányával a folyóiratolvasóban az ötödiken, és mondta a kislánynak, hogy nézd, könyvek, nézegesd őket, szemmel láthatóan dolgozni szeretett volna, a kislány viszont azt mondta, hogy ez itt gagyi hely, mert csak piros van. egyetértettem vele, mert nem találtam meg az educatiót lefűzve.

egyébként majdnem nyitástól zárásig voltunk, egy előadást készítünk szerdára kétnyelvűség órára. túl gyakran merültünk el érdekes, de a témához nem kapcsolódó cikkekben, kicsit olyan jé, kinyílt a világ érzés.
Egy perben az USA Legfelsőbb Bírósága 5:4-es szavazataránnyal eldöntötte, hogy egy bírói utasításban egy melléknév csupán az utána következő főnévre vonatkozik-e, vagy az összes utána következő főnévre (magyar analógiával: pl. a piros alma és barack ’piros almát és piros barackot’ jelent-e, vagy pedig ’piros almát és bármilyen színű barackot’), s ezzel egy embert halálra ítélt. Ha nyelvész-szakértőt is meghallgattak volna, az amerikai jog szerint nem ítélhették volna halálra a vádlottat, mivel a nyelvész mindkét lehetséges olvasatot megengedte volna, s ilyenkor azt kell a bíróságnak alkalmaznia, amelyik a vádlott számára kedvezőbb.
/Kontra Miklós: Nyelv és jog, Magyar Nyelv, szerk. Kiefer Ferenc./

Megjegyzések

Braun üzenete…
Nem csak a sotén (és egyes kutyaiskolákban) képeznek életmentőket. :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

vásárlás

Kovács András Ferenc: Pro Domo