nem elég, hogy a város legszebb helyén lakunk, még radioaktív sugárzásunk is van, bibibí. (de ha nem hazudtak, amikor tavaly ellátogattunk a KFKI-ba, akkor ez ránk akkor sem lenne komolyabban veszélyes, ha felrobbanna, annyira kevés urán van Csillebércen. kicsit ez támasztja alá az is, hogy simán bemehettünk az erőműbe mindenféle védőruha nélkül. sajnos.)

Megjegyzések

András üzenete…
Mivel a rákot nem csak a Hela-sejtek okozzák, hanem sokkal inkább az ölősejtek elsatynyulása, a szokásosnál csak párszor magasabb sugárzás még akár egészséges is lehet (valahol Indiában és Brazíliában 100-szoros a háttérsugárzás, még sincs senkinek semmi kimutatható baja tőle), ahogyan a tisztaságmániás emberek könnyebben megbetegszenek rendszerint (mióta sokszor kezet mosok, jóval gyakrabban fáj a hasam).
Érdekesek a párhuzamos történetek. Kammerer egy egész könyvet írt a szerialitásról, de asszem, hogy Jung és Pauli is. Én 1 hete vettem egy csomag minőségi japán füstölőt (kirúgtam a hámból) és 5 szál elégetése után az 50-ből jutott eszembe, hogy talán vakmerő voltam, úgy szép az élet, és odaadtam egy ismerősömnek, viccből, hogy mérje le egy laborban. A felületi sugárzásmérő (nem geiger-müller, ha az jelez, már gáz van) még nem mért semmit. Erre a kamrában a mérőműszer (gammadetektor), az ismerősöm így nyugtatott meg: csak! 7 kilobequereles sugárzást mutatott, vagyis 7000 bomlást secundumonként. De talán mérési hiba volt, mert azt a gépet megabequerelekre szokták kalibrálni és koszos lehetett a kamra, amit üresen nem mért le (szokott nullát is mutatni más mintáknál). Most elolvastam jópár könyvet, hogy értékelni tudjam az eredményeket, a spektrumanalízisre, egy másik géppel még várok (szénizotópokra számítok, ha mégsem azok lennének, hanem urán vagy plutónium vagy cézium vagy jód ugrana ki, vagy ritka elemek, akkor Fukushima keze is benne lehet a dologban.) De az a dolog lényege, hogy a "természetes háttérsugárzás" terminus félrevezető, mert homogén közeget sejtet, pedig egy doboz cigi mindig sokkal rádióaktívabb, mint az ember kajája általában, ami pedig sokkal rádióaktívabb, mint egy pohár víz, ha pedig az ember a földre fekszik le, egy alagsori szobában pláne, vagy csak simán a fal közelébe megy, egyből felmegy a sugárterhelése, ahhoz képest, mintha egy szék tetején áll. Azért nem kell nagyon félni tőle, hogy a földet elöntené a rádióaktív mocsok, mivel a földön minden rádióaktív mocsok. Az ember maga az a leginkább. Aki dohányzik erősen, az például 60 milliSievert évente, a természetes háttérsugárzás 20-szorosa, és 100 már bizonyíthatóan káros. Viszont az átlagnál kicsivel magasabb sugárterhelés talán még egészséges is, mert a rákot nem a Hela-sejtek okozzák, hanem az ölősejtek lassúsága, amik talán eltunyulnak, ha nincs mindig sok dolguk, a tisztaságmánia is ezért vezet betegséghez. Persze, a Sievert az egy összekutyult és súlyozott mértékegység, mégis azzal lehet a legtöbbet kezdeni. Most azért olvastam el 100-200 oldalt, hogy rájöjjek, hogy ha egy adott típusú detektor gammasugárzásból 7kiloBq-t mér, az egyáltalán mit jelent és még mindig nem tudom.:)
András üzenete…
Szóval még mindig nem tudok semmi biztosat, de azt már igen, hogy sugárzás kapcsán ez a "mennyi az annyi"-kérdés nagyon de nagyon bonyolult. Nem lehet számszerűsíteni, és mire valamit az egészségügyileg bonyolultan súlyozott Sievertre az ember átszámol (főleg, ha a testbe bejutott (inkorporált) anyagokról van szó), addig annyi csalást és közelítőértéket kell használni, hogy az félelmetes.
András üzenete…
Szóval az a dolog lényege, hogy bár vannak rákkeltő anyagok, de naponta mindenkiben több millió rákos sejt keletkezik (súgtak most nekem a számot illetően, legutóbbról csak több ezerre emléxem, az orvosok is emberek), de rák nem alakul ki, mert az immunrendszer elpusztítja őket. Ha nem, mert felbomlik az egyensúly, mert vagy legyengül az ölősejtek működése, vagy a sejtek öngyilkos-mechanizmusa, vagypedig a HeLa-sejtek száma nő meg valahol drasztikusan (vagy olyan mutáció keletkezett, ami átcsúszik a szervezet védőmechanizmusán), akkor lesz valaki rákos. Ha valakiben naponta több sejt hibásodik meg, szolidan elosztott sugárszennyezés miatt, akkor jó eséllyel az elpusztításukért felelős mechanizmusok jobban karban vannak tartva, régebben legalábbis ezt mondták. (Ismertem olyan bakterológus orvost (azt már nem árulom el, hogy hol dolgozott, mivel könnyű lenne beazonosítani), akinek az volt a sportja, hogy az új bélrendszeri baktériumokat magán tesztelte le mindig meg a családján, hazavitte őket, hogy edzettek legyenek, mint a sportolók és így emberkísérleteket is végezhetett, ami pedig elvileg tilos). Ilyen rákkeltő anyagokkal magán kísérletező őrült azért remélem, hogy nincs.
maifosz üzenete…
Hmmm, köszönöm.
Macska Bonifác üzenete…
A klasszikus ( egyetlen? ) sablon algoritmus, amivel be lehet látni, hogy a rossz jó. De legalább hosszú.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

vásárlás

Kovács András Ferenc: Pro Domo