na jó, miért is ne legyek őszinte. még soha ennyire nem voltam bizonytalan abban, hogy hol akarom folytatni. azt, hogy az ELTE-re megyek majd, 9 éves korom óta tudtam, mert az unokatestvérem azt mondta, hogy az a legjobb. (céltudatos kislány voltam.) tulajdonképpen egyenes út vezetett ahhoz, hogy idén végül beiratkoztam magyartanárira. de most mit csináljak?

tudom, hogy nem akarom Londonban (sem Angliában) leélni az életem, ezért botorság lenne itt tanárképzést végezni - azzal a diplomával úgysem taníthatnék otthon (vagy bárhol máshol, ahogy alakul). viszont csak azt hallani, hogy nagyon jó a tanárképzés, néhány éve reformálták meg, úgyhogy nem lenne haszontalan. (a tanárképzés rendszere nagyon bonyolult, állítólag legalább hat különböző út van, amelyek végén A Tanári Pálya áll, de inkább nem néztem annyira utána, nehogy elcsábuljak.)

akkor nézzük a könyveket: nézegettem ilyeneket, mint a Book Design MA (nem belépési követelmény a design BA, jó a bölcsészdiploma is), de az azért már régen kiderült, hogy ügyesen tördelgetek ugyan, de a dizájnhoz teljesen vak vagyok. az én vizuális képességeimmel dizájnszakot választani öngyilkosság lenne, bukdácsolnék. van persze művészetközvetítés, meg ilyesmi, de ezt nagyon lufinak érzem.

akkor valami olyat kell választani, ami másik úton visz közelebb valamelyik szerelmemhez, a tanításhoz vagy a könyvekhez? andragógia? biznisz? (és saját kiadó?) informatika? (ki hiszi, hogy a papírkönyvekben van jövő?)

persze lehetetlen, hogy bárki is megoldja helyettem ezt a problémát, de igen, ez az, ami miatt ékes álmatlanságban szenvedek már mióta. dönthetek, és nekem minden döntés olyan, mintha a fogamat húznák.

Megjegyzések

csaprago üzenete…
Andragógián mit tanítanak? Azt tudom, hogy felnőttoktatás, de az olyan tág fogalom.
Névtelen üzenete…
Csaprago, ilyet találtam: https://tanulmanyi.pk.elte.hu/info/tantervek-ppk
Remélem ez jó válasz.

On: szerintem felesleges ilyenek miatt nyúzni magad, nem sok embert ismerek aki hetek alatt találta ki, hogy mi szeretne lenni. Kivéve, ha ezt szereted. Vagy határidő előtt vagy. Vagy mindkettő.

Lehetnél ötletgazda, ha létezne ilyen állás.

Viszont, hogy egy kicsit önző legyek (ha szabad):
Általában mik a kinti egyetemek követelményei (spéci nyelvvizsga, pontok stb.)?
Mikorra kell legkésőbb jelentkezni? (Én mondjuk pont nem Londonra gondolok, de gondolom nem sokkal különbözhet a határidő).
maifosz üzenete…
csaprago: egyetemenkent valtozik, az MA-knak altalaban kesobb van a hatarideje, de a februar kozepe-vege gyakori. IELTS nyelvvizsga kell a legtobb helyre, de van, ahol csak megcsinaltatnak veled egy tesztet, hogy eleg-e a nyelvtudasod.
Névtelen üzenete…
Most néztem meg újból, hogy mennyibe kerül a mesterképzésem. Nem erre emlékeztem. Te miből fizeted ki? (Nem akarlak faggatni, de előre elkülönítetted vagy közben diákmunkázol?)
Jelentkeztél már?
maifosz üzenete…
úgy gondoltam, hogy idén megkeresem rá a pénzt, és persze gyönyörűen spórolok, de eddig mindig közbejött valami, ami megeszi a pénzt (ilyen pl. most a fogorvos, ami nem hiszem, hogy olcsó mulatság lesz). szóval ha mégsem gyűlne össze az összeg, akkor diákhitel, itt állítólag nagyon barátságos, és európaiként felvehetjük mi is.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

vásárlás

Kovács András Ferenc: Pro Domo