játékajánló - Glimpse

A mai játékajánló abból a szempontból rendhagyó, hogy kifejezetten nem szerettem a játékot, amiről írok. A V&A Childhood Museum által szervezett 'game testing' event valójában sokkal kevesebb volt, mint amit ígért, még akkor is, ha alapvetően nem éreztük magunkat rosszul. a "game testing" négy standot jelentett, ebből kettőt tudtunk megnézni, mert utána volt egy játéktervező verseny, ahol csak azért indultunk, hogy ne érezzük azt, hogy feleslegesen utaztunk másfél órát.
A Glimpse egy egyszerű családi kártyajáték, gyerekkorunk "Guess who?" játékára alapozva. Két csapat van, mindkét csapatból az egyik játékos kap egy piros lencsés szemüveget, amitől elveszti a színlátását. A másik játékos pedig mindig kiválaszt egy arcot a lerakott 16 közül, és kártyák alapján mond róla valamit. Ilyesmi kártyák vannak: "Mutogasd el, hogy eszik ez az ember", "Mit eszik ez az ember reggelire", "Milyen ennek az embernek a családja".
Az a kisebb baj, hogy a két csapat között nincs semmi interakció, így tulajdonképpen olyan, mintha csak ketten játszanátok. A nagyobb baj, hogy a játék a legrosszabb rasszista, szexista, ageista sztereotípiáinkra épít. Ha valóban azt akarod, hogy a párod kitalálja, mire gondolsz, akkor az ázsiai kisfiú rizst fog enni reggelire, valakinek a shisha lesz a kedvenc elfoglaltsága, valakinek pedig a gördeszkázás. Mivel csak arcokat látunk, az egyetlen, amit tudunk ezekről az emberekről, a bőrük színe, a nemük és a koruk, mégis olyan kérdéseket kell megválaszolni, hogy "Mit csinálna ez az ember, ha ez lenne az utolsó napja a földön". Hát, ha azt akarod, hogy a párod kitalálja, akkor valami nagyon sztereotipikusat. Különösen szomorú ez annak fényében, hogy ez egy családi játék.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

vásárlás

Kovács András Ferenc: Pro Domo