2008 július

47. Heinrich Böll: Katharina Blum elvesztett tisztessége

Hűha. Ráadásul igaz történet alapján. Így duplán hűha.

46. Li Jü: A szerelem imaszőnyege

Nagyon régi (1600-as évek) és nagyon más kultúra, mint a mienk (kínai). Olvasgatom igencsak szakaszosan már legalább egy éve és most eszembe jutott, hogy na, ebből a könyvből már csak kicsi van, és úgyis érdekel, hogy bünteti meg Buddha az Éjfél Előtti Tanítványt (Vej-jang-seng) buja bűneiért.

45. Kundera: Nevetséges szerelmek
...születésekor minden ember kap egyet a sok millió előre elkészített testből, mintha valami irdatlan nagy szállodában a sok millió szoba közül kiutalnának neki egyet; hogy tehát a test véletlenszerű és személytelen dolog; kikölcsönzött konfekciós darab.
Emlékszik még valaki a hetedik parancsolatra? Mit jelent vajon az: Ne paráználkodj?
Mit gondolnak róla a fiúk és férfiak, lányok és nők, romlottak és ártatlanok, szépek és csúnyák, büszkék és szerények, bátrak és bizonytalanok? Mit gondolnak azok, akiknek a szerelem csak örök kacérkodás a halállal - én még fiatal vagyok, hisz szeretnek a nők? Mit gondolnak azok, akiknek a szerelem csak egy játék az élet sok játékából?

44. Babits: Timár Virgil fia
...csak az él igazán, aki másért él.
43. Tolsztoj: Anna Karenina
A végtelen világban, a végtelen anyagban, a végtelen térben kialakul egy szervbuborék; ez a buborék egy ideig tartja magát és elpattan, s ez a buborék én vagyok.
Anna regénye a nőről szól. A nő helyéről a világban. Meg persze a szerelemről, az igaziról, ami nem tűr meg maga mellett semmi mást, épp olyan önző, mint ahogy Szabó Lőrinc írja. Levin regénye az útkeresésről szól. Arról, ahogy keresi az élet értelmét és megtalálja magát és önmagában Istent.
Anna regénye szomorú. Fennkölt, tragikus, igazságtalan. Mert Anna elbukott a végén. Levin regénye boldog. Anna regényében valami véget ér, Levinében épp most kezdődik el.
Egyébként Tolsztoj zseni, köszönöm neki a világot, amibe két hétre belevarázsolt. Furcsa világ ez, üres zsebű hercegekkel, adósságot halmozó grófokkal, bálokkal, ebéddel este hét órakor, tizenkét fokos hőséggel, igazi csipke ruhákkal, harisnyás inasokkal, muzsikkal és földesúrral, rengeteg francia beszéddel, lóversenyekkel, érdekházasságokkal, haladókkal és maradókkal, levelekkel, sürgönyökkel, befolyással és sok gyerekkel.

Megjegyzések

ZM üzenete…
Én Tolsztoj miatt lettem orosz szakos.
Turul86 üzenete…
Azért Levin "regénye" sem ilyen egyszerű. Van egy kis disszonancia a végén, ha megfigyeled. Egy kis esély, hogy belőle is tragikus hős váljon. Igen, az ő regénye most kezdődik el, de nem tudhatjuk, hogy hogyan folytatódik.
Braun üzenete…
Levin miatt olvast el.
Annát már az elejétől nem csipáltam.
Vroszkij alakja nem él.

Különben sem tetszik az egész világ, amibe a regény mozog... illetve szerintem az is túlzott... nemtudom mér de nem bírom.
maifosz üzenete…
Barna, ne kritizálj már mindent ilyen csúnyán, kérlek.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

vásárlás

Kovács András Ferenc: Pro Domo