játékajánló - Dead of Winter

azt hiszem, mindhárman vágytunk már egy komplex stratégiai játékra, így szombaton felavattuk a Dead of Wintert, amit M kapott a szülinapjára. hónapokig harcoltam azellen, hogy ezt a játékot megvegyük: egyrészt teljesen hidegen hagynak a zombi témájú dolgok, másrészt túl nagy volt körülötte a hype és valamiért mindig a kicsit kevésbé mainstream játékok felé hajlok (általában pont az kell, amit nem lehet megszerezni). szerencsére kellemes csalódás volt.
az alapsztori szerint az emberiség a kihalás szélére sodródott, kis kolóniák küzdenek a mindent elborító zombik ellen. a túléléshez elegendő élelmiszert, gyógyszert, fegyvert és egyéb tárgyakat kell gyűjtened, valamint mindenkinek van egy saját, titkos küldetése – lehet, hogy csak a társaid elárulásával győzhetsz.
a játékmenet nagyon egyszerű: két túlélőt irányítasz, akik különböző helyeken kereshetnek különböző tárgyakat (felveszel egy lapot), zombikat ölhetnek (kockadobás), és ha meghalnak, akkor sincs semmi baj, mert kapsz új karaktereket.
ha eltekintünk a zombiktól (nehezen tudok egyébként eltekinteni, mert rosszat álmodtam utána), a Dead of Winter kiváló játék. a nyerési rendszer (lehet, hogy többen nyernek, lehet, hogy senki sem nyer) egy kicsit fura, nekem végig nem állt rá az agyam (végig csak a közös célra koncentráltam, a sajátomra nem, persze kár volt, mert mind vesztettünk), de mindenképp felüdítő a sok kooperatív játék után, amit mostanában játszottunk. a szabályok elég egyszerűek ahhoz, hogy tíz percen belül játszani kezdjünk, de elég variációs lehetőség van ahhoz, hogy ne váljon hamar unalmassá. (mondjuk még csak egyszer játszottunk.) kicsit tartottam attól, hogy hosszúra fog nyúlni, de nagyon pörgős és a kooperatív faktor miatt alacsony az 'üres idő', amikor nem csinálsz semmit.

kinek ajánlom: akik szeretnének egy nem túl bonyolult, másfél-két óra alatt végigjátszható stratégiai játékot sok pici, nagyon szépen kidolgozott jelölővel és tokennel és nem bánják a zombis tematikát (esetleg szeretik a zombikat. mint kiderült, rajtam kívül mindenki szereti a zombikat).
kinek nem: akik nem szeretik a kétértelmű helyzeteket – vagy az elejétől együtt dolgoztok, vagy az elejétől nem. ja és túl sok benne a véletlen.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

vásárlás

Kovács András Ferenc: Pro Domo