Szerintetek?

Boldogság természetesen nincsen abban a lepárolható, csomagolható, címkézhető értelemben, mint ahogy a legtöbb ember elképzeli. Mintha csak be kellene menni egy gyógyszertárba, ahol adnak, három hatvanért, egy gyógyszert, s aztán nem fáj többé semmi. Mintha élne valahol egy nő számára egy férfi, vagy egy férfi számára egy nő, s ha egyszer találkoznak, nincs többé félreértés, sem önzés, sem harag, csak örök derű, állandó elégültség, jókedv és egészség. Mintha a boldogság más is lenne, mint vágy az elérhetetlen után!
Legtöbb ember egy életet tölt el azzal, hogy módszeresen, izzadva, szorgalmasan és ernyedetlenül készül a boldogságra. Terveket dolgoznak ki, hogy boldogok legyenek, utaznak és munkálkodnak e célból, gyűjtik a boldogság kellékeit – a hangya szorgalmával és a tigris ragadozó mohóságával. S mikor eltelt az élet, megtudják, hogy nem elég megszerezni a boldogság összes kellékeit. Boldognak is kell lenni, közben. S erről megfeledkeztek.
/Márai: A boldogságról/
Mert emberek közt senki boldog nem lehet:
kinek segít a jószerencse, sorsa jobb
a többinél, de boldog nem lehet soha.
/Euripidés: Médeia (részlet)/
Ha ZM lennék, megkérdezném, nektek mi a véleményetek a boldogságról, de már mióta visszatérő kérdés ez ezeken a végesincs éjszakákon, és mióta tudjuk pontosan, hogy ezt nem lehet definiálni. Még a hiányát sem.
(A bejegyzést küldeném a fiúnak, aki segít megszerelni a biciklim, jippie.)

Megjegyzések

alterego üzenete…
Én megvenném azt a gyógyszert, ha lenne :D. Amúgy a "páros" részhez csak annyit írnék, hogy lehet, hogy szerintem lehet, hogy nem lenne felhőtlen a dolog, de a boldogság nem a tökéletességről szól. Szerintem.
viteez üzenete…
a boldogság ~ elégedettség - szerintem. és az előttem szólóval teljesen egyet értek abban, hogy a boldogság nem egyenlő a tökéletességgel.

a gyógyszer pedig létezik...
h üzenete…
úgy látszik Euripidés nem volt boldog (tehát más se az?!)...
szerintem sokan boldogok, de nem mindig érzik azt intenzíven, (meg persze nem mindig, és nem mindenki boldog).
pável üzenete…
eleddig nekem Szabómagdáé a legjobb def:
A B a katasztrófák áramszünete.
ZM üzenete…
Kérdezek én mindenfélét, de mivel válaszok nincsenek, lassan leszokom róla.
maifosz üzenete…
ZM: azt ne... de megemészteni, végiggondolni megint csak más, mint válaszolni... volt olyan, amit napokig rágtunk az egyik barátnőmmel ("Jé, neked blogol a gimis magyartanárod?"), de ezek nem olyan kérdések, amikre ott van borítékolhatóan a válasz bennünk. vagy legalábbis bennem nincs.
ZM üzenete…
Ha ott lenne, nem kérdezném. De magammal tudok beszélgetni írás nélkül is. :(
alterego üzenete…
De az kevésbé izgalmas.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

vásárlás

Kovács András Ferenc: Pro Domo